Το κέικ καρότου είναι από τα αγαπημένα μου γλυκίσματα. Μέχρι πρόσφατα όμως, το έτρωγα μόνο έξω! Όταν δηλαδή το έβρισκα διαθέσιμο προς παραγγελία στον κατάλογο διαφόρων ζαχαροπλαστείων. Για κάποιο λόγο πίστευα ότι αν το φτιάξω στο σπίτι, δεν θα αρέσει στα παιδιά μου. Τα παιδιά μου δεν δοκιμάζουν εύκολα νέες γεύσεις και για το λόγο αυτό δεν το είχα τολμήσει μέχρι σήμερα.
Χθες το απόγευμα αποφάσισα να φτιάξω την κλασσική αγαπημένη μου συνταγή για κέικ καρότου (μου την έδωσε κάποτε μια φίλη) αλλά την πείραξα λίγο και το αποτέλεσμα ήταν Μ Α Γ Ι Κ Ο!
Και συνέβη το ανέλπιστο! Τα παιδιά μου δοκίμασαν και ξετρελάθηκαν! Έφαγαν 3 κομμάτια το καθένα και μάλιστα είπαν πως είναι «το πιο τέλειο κέικ που έχουν φάει». 🙂 🙂
Μόνο αν γευτείς αυτό το κέικ, θα καταλάβεις για ποιο πράγμα σου μιλάω! Η γεύση του είναι αξεπέραστη!
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 300 γρ. καρότα
- 4 αυγά
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 220 ml ηλιέλαιο
- 2 βανίλες (σκόνη)
Υλικά για το γλάσο
- 3 κ.σ. νερό
- 2 κούπες τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ χυμό λεμονιού
Μην περιμένεις το γλάσο που θα βγει να είναι πηχτό. Το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε είναι ένα γλάσο σχετικά ρευστό. Ο λόγος είναι γιατί το γλάσο θέλουμε να το ρίξουμε στο κέικ αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, κάνοντας μικρές τρυπίτσες στο κέικ για να εισχωρήσει το γλάσο μέσα. Με αυτό τον τρόπο,το κέικ μας θα έχει ένα ελαφρώς σιροπιαστό αποτέλεσμα.
Εκτέλεση
1) Τρίβουμε τα καρότα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
2) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα.
3) Βάζουμε στο πολυμίξερ, τα αυγά και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρίσουν.
4) Προσθέτουμε τη ζάχαρη στα αυγά που έχουμε ήδη χτυπήσει και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα μας να πήξει και να γίνει ανοιχτόχρωμο.
5) Προσθέτουμε σιγά σιγά όλο το ηλιέλαιο και τις βανίλιες
6) Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε ελάχιστα μέχρι να ενωθούν τα δύο μείγματα.
7) Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα που έχουμε τρίψει και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
8) Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη-αλευρωμένη φόρμα & ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180o-200ο (ανάλογα την ένταση του φούρνου) , για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
Εκτέλεση για γλάσο
Στο πολυμίξερ ρίχνουμε τις 2 κούπες ζάχαρη άχνη, το νερό και το λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βγάζουμε το κέικ μας απ’ το φούρνο, αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε. Περιχύνουμε το κέικ, όσο είναι ζεστό, με το ρευστό γλάσο μας και απολαμβάνουμε!
*αν θέλουμε ρίχνουμε μερικές νιφάδες τριμμένου καρότου πάνω στο κέικ μας, για να δώσουμε ωραία εμφάνιση.
Καλή απόλαυση!