Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Επιστροφή στα θρανία εν μέσω κορωνοϊού: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία σε 9 χώρες της Ευρώπης

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη που προοριζόταν να σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα, αποτελεί πλέον πρόκληση.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, αποφάσισαν να κρατήσουν τους μαθητές στα σπίτια από τον Μάρτιο μέχρι τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ σε άλλες, όπως η Δανία, επέλεξαν να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων  δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη χρονική συγκυρία: πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από την Ισπανία έως την Πολωνία καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ήδη σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά, όπως σε ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου έκλεισαν τέσσερα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι η επαναλειτουργία των σχολείων δεν μπορεί να συσχετιστεί με σημαντικές αυξήσεις στη μετάδοση του ιού», αλλά αναγνώρισε ότι υπήρχαν «αντικρουόμενα δημοσιευμένα στοιχεία» .

Διαβάστε επίσης: Άνοιγμα των σχολείων: Τέλος στο σενάριο της εκ περιτροπής διδασκαλίας

Επίσης, έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι το κλείσιμο των σχολείων είχε σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση πολλών μαθητών, ενώ επηρέασε αρνητικά και τους γονείς που έπρεπε να συνδυάσουν την κατ’ οίκον εργασία των ιδίων και την κατ’ οίκον διδασκαλία των παιδιών τους.

 

Στην Ελλάδα, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, τα σχολεία αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Τι θα γίνει όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Ισπανία

Μέχρι στιγμής στην Ισπανία δεν υπάρχει σίγουρη ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, με τα πρώτα σχολεία σε ορισμένες περιοχές να ξεκινούν στις  7 Σεπτεμβρίου. Οι συστάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση άλλων υποδομών, όπως βιβλιοθήκες και χώροι εστίασης ως αίθουσες διδασκαλίας, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές σε κάθε χώρο.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, καθότι στην Ισπανία οι αποφάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική λαμβάνονται από τις 17 περιφέρειες της χώρας και όχι από την κεντρική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ενδέχεται να υπάρξει σύγχυση.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα προσλάβει 5.000 επιπλέον δασκάλους, προκειμένου να περιορίσει τις επαφές μέσα στα σχολεία και να επιτρέψει στα παιδιά να αποφύγουν τη χρήση μάσκαας.

Μάλιστα, η περιοχή της Μαδρίτης σχεδιάζει την πρόσληψη 600 επιπλέον δασκάλων, ενώ έχει προτείνει τέσσερα διαφορετικά σχέδια δράσης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πανδημίας. Άλλες περιφέρειες της Ισπανίας προτείνουν στους μαθητές άνω των 14 ετών να μπορούν να επιλέξουν διαδικτυακή εκπαίδευση ή να πηγαίνουν στα σχολεία το απόγευμα.

Γαλλία

Τα γαλλικά σχολεία αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα την 1η Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ζώνες έντονης μετάδοσης του ιού, όπως το Παρίσι και η Μασσαλία, όπου τα σχολεία μπορεί να παραμείνουν  κλειστά.

Το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας ανέφερε ότι οι καθηγητές και οι μαθητές άνω των 11 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκες τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν είναι εγγυημένη η ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου.

Τα σχολεία θα παρέχουν μάσκες για καθηγητές και τους λοιπούς εργαζόμενους, αλλά το υπουργείο έχει γνωστοποιήσει ότι το απόθεμα σε μάσκες φτάνει για τρεις μήνες και συνεπώς στη συνέχεια οι μαθητές θα πρέπει να προμηθευτούν τις δικές τους.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι «επιδεινώνει το χάος» και δημιουργεί «εξευτελιστικές» συνθήκες εργασίας και υποστηρίζουν ότι τα σχέδια για την διδασκαλία εξ αποστάσεως είναι ελλιπή σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ιταλία

Τα ιταλικά σχολεία αναμένεται να ξεκινήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου, έπειτα από λουκέτο έξι μηνών. Το προσωπικό θα πρέπει να φορά απαραιτήτως μάσκες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αν θα χρειαστούν μάσκες οι μαθητές από έξι ετών και πάνω.

Οι τάξεις θα είναι μικρότερες και θα επιτρέπουν την τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους μαθητές, που αγγίζουν τα 8 εκατ. σε όλη τη χώρα, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για νέες αίθουσες.

Ωστόσο, σύμφωνα με συνδικάτα εκπαιδευτικών, υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Τοπικές αρχές έχουν αναλάβει να βρουν αυτές τις αίθουσες αξιοποιώντας και άλλους χώρους.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές μπορούν να αποφευχθούν εάν όλοι τους φορούν μάσκες.

Σουηδία

Τα σχολεία δεν έκλεισα ποτέ στη Σουηδία, ούτε χρειάστηκε να μεταβάλλουν τους κανονισμούς τους. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στις Αρχές να συλλέξουν πληροφορίες για το πώς μπορεί το σχολείο να αποτελέσει εστία μετάδοσης του κορωνοϊού, κάτι που ωστόσο δεν επιτεύχθηκε.
Ο κορυφαίος Σουηδός βιολόγος, Άντερς Τέγκνελ, υποστηρίζει ότι η απόφαση να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό μετάδοσης. Επίσης, προειδοποίησε ότι το άνοιγμα το σχολείων για να κλείσουν ξανά, θα ήταν καταστροφικό για την εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές.

Βρετανία

Στη Σκωτία τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 19 Αυγούστου με τις αρχές να σημειώνουν ότι μόνο το 0,8% των περιστατικών κορωνοϊού περιλαμβάνουν άτομα κάτω των 15 ετών.

Δεν συνιστάται η απόσταση για παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης, ωστόσο στα μεγαλύτερα συστήνεται να αποφεύγουν τη σωματική επαφή.
Στην Ουαλία πολλά σχολεία έχουν ανοίξει στα τέλη Ιουνίου με μικρότερες τάξεις και τη συμμετοχή του 1/3 των μαθητών. Όλα τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι αύξηση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο μπορεί να σηματοδοτήσει το κλείσιμό τους.

Για την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει το πλήρες άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο. Τον Ιούνιο η κυβέρνηση ξεκίνησε σιγά σιγά να ανοίγει τα σχολεία, όμως αναγκάστηκε να αλλάξει γνώμη λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και χώρων που ήταν απαραίτητοι για τη δημιουργία μικρότερων τάξεων.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Lancet προέβλεψε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο μπορεί να συνοδευτεί από εξονυχιστικά τεστ για τον κορωνοϊό, καραντίνες, αλλά και ιχνηλατήσεις, ειδάλλως υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης δεύτερο κύματος με απόγειό του τον Δεκέμβριο.

Βέλγιο

Τα σχολεία στο Βέλγιο αναμένεται να ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου, παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι περιφέρειες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα, έλαβαν από κοινού απόφαση σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, θα υπάρξει εκ περιτροπής διδασκαλία, με τους μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία κάθε εβδομάδα, ανά ομάδες. Άλλα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Γερμανία

Η νέα σχολική χρονιά στα 16 κρατίδια της χώρας ξεκινούν σε διαφορετικές  ημερομηνίες. Για παράδειγμα στο Βερολίνο και το Σλέσβιγκ – Χόλσταϊν, οι μαθητές ήδη έχουν επιστρέψει στα θρανία, ενώ στον Νότο τα μαθήματα παραδοσιακά ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.

Αν και η εκπαιδευτική πολιτική είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η Εθνική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών της Γερμανίας έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 15 ετών.

Σε ορισμένα κρατίδια όπως  το Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο πρέπει να φορούν μάσκες μόνο έξω από τις τάξεις, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι μέχρι στιγμής το μόνο κρατίδιο που καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα στα σχολείαΟρισμένα συνδικάτα εκπαιδευτικών υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες είναι ανεπαρκείς ή ακόμη και αντιφατικές.

Πολωνία

Η Πολωνία σχεδιάζει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα.

Η επιδημιολογική κατάσταση «επιτρέπει, την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα περισσότερα σχολεία της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Πολωνίας.

Οι αρχές δεν σκοπεύουν να επιβάλουν τη χρήση μάσκας ή να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, αλλά τα παιδιά καλούνται να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες.

Οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν την αρμοδιότητα να επιβάλουν έκτακτα μοντέλα διδασκαλίας σε περίπτωση που υπάρξουν αυξημένα κρούσματα του ιού.

Δανία

Τα σχολεία της χώρας άνοιξαν στις 10 Αυγούστου για τη νέα σχολική χρονιά, όμως πολλοί μαθητές είχαν επιστρέψει στις αίθουσες αρκετά νωρίτερα. Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν 10 – 12 μαθητές οι οποίοι θα βρίσκονται σε απόσταση δύο μέτρων και θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους κάθε μιάμιση ώρα . Καθηγητές και μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και η Δανία δεν έχει διαπιστώσει αύξηση κρουσμάτων, έπειτα από την επανέναρξη των σχολείων.

Η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες αλλά επέτρεψε στους δήμους να έχουν την ευελιξία στην εφαρμογή τους.

Πηγές: Politico, Fortune

Μην ξεχνάτε! Κάντε follow στo προφίλ μου στο instagram  για να βλέπετε πάντα πρώτοι όλα τα νέα και τους διαγωνισμούς!

 

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Νέα Διακόσμηση τοίχου με Desenio

Η διακόσμηση είναι από τα αγαπημένα μου χόμπι. Τελευταία ήθελα πολύ να κάνω μικροαλλαγές στο καθιστικό μας. H ανανέωση αλλάζει τη διάθεση και είναι κάτι...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κρίμα…. έχασε τη μάχη με τον καρκίνο η μικρή Αναστασία-το μήνυμα των γονιών της

Η 7χρονη Αναστασία-ανιψιά της Έρρικας Πρεζερακου- έπασχε από επιθετικό καρκίνο στο νευρικό κεντρικό σύστημα του εγκεφάλου και ταξίδεψε τον περασμένο Νοέμβριο στο Τέξας με...

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πασίγνωστα μπισκότα! Όλοι τα έχουμε δοκιμάσει.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων...

Οι πρώτες δηλώσεις του Γιάννη Βαρδή για τη βάφτιση του γιου του Αντώνη

Μια ξεχωριστή ημέρα ήταν η χθεσινή για τον Γιάννη Βαρδή και τη σύζυγό του, Νατάσα Σκαφίδα.Το ζευγάρι που παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 2017 και...

Έκκληση για αίμα για τη Βασιλική που νοσηλεύεται στο Παίδων Αγία Σοφία

Έκκληση για αίμα απευθύνουν οι Εθελοντές Αιμοδότες Ελλάδος για την μικρή Βασιλική Μπέλση που έχει μεσογειακή αναιμία. Τα στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται να δώσει αίμα Όνομα:...

Παλλήνη! Δημιουργεί 2 νέα μεγάλα πάρκα, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων!

  Ένα διπλό έργο ανάπλασης που θα επιφέρει την αισθητή βελτίωση της πόλης και της καθημερινότητας των δημοτών, προωθεί ο Δήμος Παλλήνης. Πρόκειται για τη...

Πότε ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί

Παιδικοί σταθμοί: Η κ. Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στο άνοιγμα των παιδικών σταθμών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανοίξουν στις 17 Μαΐου. Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Σημαντικό είναι...

Βιογραφικό “Μαμάς”: Δεξιότητες που σε κάνουν να ξεχωρίζεις

Βιογραφικό “Μαμάς”: Δεξιότητες που σε κάνουν να ξεχωρίζεις Η Sydney Williams έχει μια πολυάσχολη ζωή ως διευθύντρια μάρκετινγκ και μητέρα δύο αγοριών κάτω των 3...

Πασχαλινές αγορές με ασφάλεια!

Φέτος το Πάσχα, όλα τα δώρα είναι στο Athens Metro Mall! Πασχαλινή διάθεση με την υπογραφή του Athens Metro Mall!  Από τις 24/04, το...

Καινοτόμος θεραπεία για την σπάνια ασθένεια, α-Μαννοσίδωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η Μαννοσίδωση τύπου α είναι ένα σπάνιο κληρονομικό λυσοσωμιακό νόσημα με το οποίο υπολογίζεται ότι γεννιούνται ένα στα 500.000 παιδιά. Οφείλεται σε ανεπάρκεια μιας...