Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ψυχική υγεία: Ανησυχητικά συμπτώματα μετά τον τοκετό

Οι περισσότερες νέες μητέρες νιώθουν μια θλίψη τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, πιθανώς εξαιτίας των απότομων ορμονικών και χημικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους», εξηγεί ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ Νίκος Ε. Δέγλερης

Θλίψη. Κατάθλιψη. Ψύχωση. Η γέννηση ενός μωρού μπορεί να επηρεάσει βαθιά και ουσιαστικά την ψυχολογία της γυναίκας και να οδηγήσει σε πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, άλλες από τις οποίες είναι φυσιολογικές και βραχύβιες και άλλες σοβαρές και επίμονες.

Αν και το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των εκδηλώσεων είναι ότι παρατηρούνται μέσα σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες από τον τοκετό, κατά τα άλλα είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

«Οι περισσότερες νέες μητέρες νιώθουν μια θλίψη τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, πιθανώς εξαιτίας των απότομων ορμονικών και χημικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους. Η θλίψη αυτή κατά κανόνα είναι μια παροδική, αθώα κατάσταση, που δεν πρέπει να συγχέεται με την επιλόχεια κατάθλιψη, αλλά ούτε και με την επιλόχεια ψύχωση, οι οποίες χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση διότι δεν είναι διόλου αθώες», εξηγεί ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V.

Κάθε μία από αυτές τις τρεις ψυχικές καταστάσεις, όμως, έχει τα δικά της συμπτώματα, τα οποία πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για να μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε εγκαίρως. Ο Δρ Δέγλερης εξηγεί τι πρέπει να ξέρουμε.

 

Επιλόχεια θλίψη

Είναι γνωστή και ως «baby blues». Την εκδηλώνουν περισσότερες από μία στις δύο λεχώνες, συνήθως 3-4 ημέρες έπειτα από τον τοκετό. Συνήθως όμως την ξεπερνούν σε λίγες ημέρες. Η επιλόχειος θλίψη είναι τόσο συχνή ώστε θεωρείται φυσιολογική και δεν χρειάζεται θεραπεία.

«Οι γυναίκες με επιλόχειο θλίψη μπορεί να έχουν διακυμάνσεις στην ψυχική διάθεση, να είναι ευσυγκίνητες και μερικές φορές παράλογες, να κλαίνε δίχως εμφανή λόγο, να είναι ευερέθιστες ή να αντιδρούν υπερβολικά με το παραμικρό. Μπορεί επίσης κάποιες στιγμές να “πέφτει” η ψυχική τους διάθεση ή να νιώθουν άγχος, παρότι βρίσκονται σε μια φάση της ζωής τους που θα ανέμενε κανείς ότι θα νιώθουν τρισευτυχισμένες. Όλ’ αυτά, όμως, είναι παροδικά και υποχωρούν εντελώς μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από τον τοκετό», εξηγεί ο Δρ Δέγλερης.

Αν τα συμπτώματα της γυναίκας αρχίσουν πολλές μέρες μετά τον τοκετό ή διαρκέσουν περισσότερο από 10 μέρες, είναι πιθανό να έχει αρχίσει η επιλόχειος κατάθλιψη και τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν.

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό

Η επιλόχεια κατάθλιψη προσβάλλει το 10-15% των γυναικών μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματά της, που διαρκούν επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, είναι παρόμοια με αυτά της κοινής κατάθλιψης.

Η γυναίκα με επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να έχει:

«Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν την καθημερινή ζωή της γυναίκας και τη σχέση της με το μωρό, την οικογένεια και τους φίλους της και πρέπει να τίθενται αμέσως υπ’ όψιν ενός ειδικού στην ψυχική υγεία. Η γυναίκα δεν πρέπει να προσπαθεί να αντιμετωπίσει μόνη της την επιλόχεια κατάθλιψη, ούτε να ελπίζει ότι θα περάσει κάποια στιγμή. Δίχως την απαιτούμενη θεραπεία, η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχισθεί για μήνες ή και χρόνια ακόμα», λέει ο Δρ Δέγλερης.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώσει και ο πατέρας. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι ένας στους 25 άνδρες παρουσιάζουν επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Τα συμπτώματα που βλέπουν οι άλλοι

Το πρόβλημα είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί βαθμιαία, με συνέπεια να μην γίνει αντιληπτή από τον/την ασθενή. Υπάρχουν επίσης γονείς που αποφεύγουν να μιλούν ανοικτά για τα συναισθήματά τους, διότι φοβούνται ότι θα γίνουν δέκτες επικρίσεων από τους οικείους τους.

Επειδή, όμως, η κατάθλιψη δεν είναι αθώα κατάσταση, οι συγγενείς και οι φίλοι των νέων γονέων πρέπει να έχουν το νου τους για ύποπτα συμπτώματα, όπως:

«Αν εντοπίσετε τέτοιου είδους συμπτώματα σε κάποιον δικό σας άνθρωπο, ενθαρρύνετέ τον να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού», συνιστά ο Δρ Δέγλερης.

Η ψύχωση

Η επιλόχειος ψύχωση είναι πολύ πιο σοβαρή από την κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι εκδηλώνεται σε μία γυναίκα στις 1.000, συνήθως μέσα στις πρώτες εβδομάδες από τον τοκετό, και μπορεί να αρχίσει με διάφορα συμπτώματα.

Οι γυναίκες συχνά έχουν συμπτώματα κατάθλιψης ή μανίας ή συνδυασμός αυτών, τα οποία αλλάζουν πολύ γρήγορα, από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα.

«Η επιλόχειος ψύχωση είναι μία σοβαρή ψυχική νόσος που αρχίζει ξαφνικά τις μέρες ή εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού», εξηγεί ο Δρ. Δέγλερης. «Τα συμπτώματά της μπορεί να συμπεριλαμβάνουν μανία, κατάθλιψη, σύγχυση, ψευδαισθήσεις, παραλήρημα, ευερεθιστότητα, απομόνωση και άρση αναστολών. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να κάνουν παράλογες σκέψεις (π.χ. ότι κάποιος τις παρακολουθεί ή ότι ένα κακό πνεύμα έχει μπει μέσα τους), να ακούνε, να βλέπουν, να αισθάνονται ή να μυρίζουν πράγματα που δεν υπάρχουν, να συμπεριφέρονται με τρόπο εντελώς ξένο προς τον χαρακτήρα τους, να μην μπορούν ή να μην θέλουν να κοιμηθούν κ.λπ. Μάλιστα όλ’ αυτά μπορούν να συμβαίνουν δίχως να καταλαβαίνουν καν ότι είναι άρρωστες».

Επειδή, όμως, όλες αυτές οι σκέψεις και οι εκδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε  ακραίες καταστάσεις, «η επιλόχειος ψύχωση πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως, δίχως καθυστέρηση, από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία», προσθέτει.

Η επιλόχειος ψύχωση μπορεί να εκδηλωθεί δίχως προειδοποίηση, αλλά είναι πιο συχνή και σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται γυναίκες με διάγνωση διπολικής διαταραχής, σχιζοφρένειας ή άλλης ψυχωτικής νόσου, όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή) με επιλόχειο ψύχωση, καθώς και όσες την είχαν εκδηλώσει σε προηγούμενο τοκετό.

πηγή

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μουσείο Πειραμάτων – Κυριακάτικα εργαστήρια 2024 για μικρούς επιστήμονες

Το Μουσείο Πειραμάτων υποδέχεται το 2024 με τα αγαπημένα κυριακάτικα εργαστήρια των μικρών επιστημόνων! Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου οι επιστήμες γίνονται παιχνίδι και τα πειράματα φέρνουν...

Ανακαλείται πασίγνωστη παιδική σοκολάτα από τα σούπερ μάρκετ από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, σε μια έκτακτη ανακοίνωση, ανακάλεσε πασίγνωστα σοκολατένια αυγά από την αγορά. Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μετά από αναφορά καταναλωτή, διαπιστώθηκε στα Kinder Bueno Eggs...

Mondelez: Ανακαλείται παρτίδα Toblerone

Σε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων της σοκολάτας Toblerone 100 γρ. με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα, προχώρησε  η Mondelez Ελλάς, καθώς δεν υπάρχει...

Xριστουγεννιάτικη αγορά Βιβλίου 7-10 Δεκεμβρίου

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ δίνουν γιορτινό «παρών» στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar...

Santa Claus Kingdom – Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας ανοίγει τις πόρτες του στις 2 Δεκέμβρη

Santa Claus Kingdom - Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας Εσύ ήξερες ότι στο Santa Claus Kingdom, θα βρείς το μεγαλύτερο χωριό του Άγιου Βασίλη;...

Δανάη Μιχαλάκη – Γιώργος Παπαγεωργίου: Οι ευχές για τη γέννηση της κόρης τους

Γονείς για πρώτη φορά έγιναν πριν μια εβδομάδα ακριβώς ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Δανάη Μιχαλάκη. Οι δυο ταλαντούχοι ηθοποιοί, δύο χρόνια μετά τον...

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντιβηχικό σιρόπι – Ποιο είναι

Tην ανάκληση της παρτίδας 2013 (ημ/νια λήξης 11/2026) του φαρμακευτικού προϊόντος SIVAL-B SYR (7,5+5,0) MG/5ML FLx120ML (ΓΥΑΛ.ΦΙΑΛ), λόγω σφάλματος στην ταινία γνησιότητας. Η παρούσα...

Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου – Ένα παιδί νεκρό

Τραγωδία στις Σέρρες με ένα 11χρονο παιδί νεκρό μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12). Μιλώντας...

Τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά μελομακάρονα

Γλυκές μπουκιές με άρωμα Χριστουγέννων. Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. Ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο αναμειγνύονται...

Γέννησε η Μαίρη Συνατσάκη. Να της ζήσει! – Tι αποκάλυψε ο μαιευτήρας της

Η Μαίρη Συνατσάκη γέννησε πριν από λίγες ώρες, καρπός του έρωτά της με τον Ίαν Στρατή. “Είναι ψύχραιμη και συγκινημένη και ήδη έχει αρχίσει να...
Error decoding the Instagram API json