Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Μηλόπιτα Κέικ Γιαουρτιού

milopita_colage_el

Γλυκιά, απλή κ εύκολη!
την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκα την φίλη μου Λίτσα, νεοφερμένη εδώ στον Καναδά (ζει μεγάλες στιγμές αυτόν τον χειμώνα) 😉 ,  το Λιτσάκι μας καλοδέχτηκε, μας περιποιήθηκε γιατί είναι πολύ προκομμένο παιδί 😉 και εκτός των άλλων μας σέρβιρε μια μηλόπιτα κέικ…
Νομίζω ότι στο δεύτερο κομμάτι συνειδητοποίησα πως ούτε κ εγώ ξέρω πόσο καιρό έχω να φτιάξω μηλόπιτα κέικ…
Μια απλή μηλόπιτα ρε παιδί μου που είναι νόστιμη και μυρωδάτη, απο αυτές που σε γυρίζουν πίσω στα παιδικά σου χρόνια… τέτοιου είδους ήταν η μηλόπιτα της Λίτσας..
Ε τώρα εσύ αν θέλεις να την κάνεις λιγάκι πιο updated μπορείς να φτιάξεις αυτό το γλάσο καστανής ζάχαρης.,.,.,., να γίνει χαμός!

Υλικά για ένα τετράγωνο η στρογγυλό μέτριο ταψί 

4 μέτρια μήλα
Λίγο χυμό λεμονιού
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λίγο λιγότερο απο 2 κούπες) – Χρησιμοποίησα μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης.
1 1/2 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 αυγά
1 και λίγο παραπάνω κούπα ζάχαρη
Ξύσμα απο μισό λεμόνι ή πορτοκάλι
1 κούπα γιαούρτι
4 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
5 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Διαδικασία…

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι. Το γυρνάμε και το χτυπάμε ελαφρώς να φύγει το περίσσιο αλέυρι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα 2 απο τα 4 μήλα, Ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Σε ενα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα μέσα στο μείγμα με το αλέυρι. Κρατάμε στην άκρη.

 

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να έχουμε ενα ανοιχτόχρωμο κρεμώδες μείγμα, περίπου για 5 λεπτά.  Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα, το γιαούρτι, το γάλα, την βανίλια και το λάδι.
Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Αδειάζουμε στο ταψάκι μας, το χτυπάμε λιγάκι στον πάγκο να φύγουν οι μεγάλες φουσκάλες αέρα που δημιουργούνται μέσα στο μείγμα και στολίζουμε με τα υπόλοιπα δυο μήλα, κομμένα όπως σας αρέσει, εγώ χρησιμοποίησα μαντολίνο για να κόψω τις φετούλες πολύ ψιλές, αλλά πολλές φορές την κάνω απλά κόβοντας σε φέτες ή κυβάκια τα κομμάτια του μήλου. Τοποθετούμε τα φρούτα πάνω στο μείγμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Ψήνουμε για 55-65 λεπτά.
Οταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε στο ταψάκι για 10 λεπτά. Στην συνέχεια την βγάζουμε και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Για το γλάσο καστανής ζάχαρης

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με την ζάχαρη να λιώσουν καλά τα υλικά και να αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την βανίλια και το αλάτι. ΔΕΝ δοκιμάζουμε αμέσως ΚΑΙΕΙ, το αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και κρατάμε στην άκρη. Όσο κρυώνει θα συμπυκνώνεται, το ανακατεύουμε συχνά.

Καλή επιτυχία!

captaincook.gr

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Squid Game Παγκόσμιος συναγερμός για τη σειρά – φαινόμενο – Ποια παγίδα κρύβει;

Μπορεί η επιτυχία της εν λόγω σειράς να έχει αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια στα ταμεία του Netflix και να έχει στρέψει πολλούς προς την...

Πώς θα γιορτάσουν την 28η Οκτωβρίου τα σχολεία και θα παρελάσουν οι μαθητές

Οδηγίες για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στις πόλεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας πως λόγω των μέτρων που...

Συγκλονίζει η χήρα Μπάρκουλη: Οι κακουχίες της οικογένειας και το άγριο μπούλινγκ στον γιο τους Νίκο

Το κουβάρι των κακουχιών που έζησαν ως οικογένεια, ξετύλιξε το πρωί της Παρασκευής η Μαίρη Μπάρκουλη. Η χήρα του σπουδαίου ηθοποιού, Ανδρέα Μπάρκουλη ήταν...

Ζυμαρικά με φέτα και ντοματίνια

Υλικά συνταγής 450 γρ. ζυμαρικά σπαγγέτι (ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας) 200 γρ. φέτα Μισό φλ. ελαιόλαδο Μισή κόκκινη πιπεριά τσίλι 500...

Κεραμέως: Έρχεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα σχολεία δεν θα έχουν συνέπειες στη χρηματοδότηση

«Καινοτομία δεν είναι η αξιολόγηση, αλλά ότι δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας τόσα χρόνια» ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM....

«Μια θαυμάσια ημέρα»

«Μια θαυμάσια ημέρα» Θέατρο με ζωντανή μουσική, χορό και ποίηση, για θεατές ηλικίας 2+ Πρεμιέρα Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων ‘Ώρα: 11.00 Μικρό Θέατρο Κεραμεικού ...

Παρουσίαση βιβλίου «Σασμός» στο Public Café Συντάγματος

Παρουσίαση βιβλίου Σασμός Ο συγγραφέας των 250.000 αντιτύπων Σπύρος Πετρουλάκης μιλά για το βιβλίο του στο Public Café Συντάγματος. Τη Δευτέρα 25/10 στις 20:00, ο συγγραφέας Σπύρος...

Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα γίνεται “Green & Smart”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα γίνεται “Green & Smart” Για 10η χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala A.E., μετά από ένα χρόνο ξεκούρασης,...

Οι «Δεινόσαυροι της Ανταρκτικής» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι «Δεινόσαυροι της Ανταρκτικής» Κατακλύζουν το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου!   Αθήνα, 29.09.2021 Ποιες ήταν οι συνθήκες στην Παγωμένη Ανταρκτική όταν πάνω της...

«Μια όμορφη μέρα» στο σχολείο» Πρεμιέρα Cinedoc

«Μια όμορφη μέρα» στο σχολείο» Μπορούν τα σχολεία να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας «διαφορετικής» μελλοντικής κοινωνίας; Η ταινία εστιάζει σε δύο πρωτοποριακά εγχειρήματα για την...