Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Μαγειρικά έλαια. Ποιο να προτιμήσουμε στην κουζίνα μας!

cooking_oils_800

Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή ελαίου όταν προστίθεται ωμό στις σαλάτες, όμως ποια λιπαρή ύλη είναι καλύτερη για χρήση στη μαγειρική; Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη;

Κατά το μαγείρεμα, όλες οι λιπαρές ύλες που χρησιμοποιούμε υφίστανται αλλαγές στη χημική τους δομή, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της αντίδρασής τους με το οξυγόνο.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διαλέγουμε τη λιπαρή ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τη θερμοκρασία που θα φτάσουμε στο μαγείρεμα, τη διάρκεια του μαγειρέματος, το πόσες φορές πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το λάδι και φυσικά από τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε στο φαγητό ή στο γλυκό μας.

Ας δούμε τα πιο δημοφιλή έλαια στην Ελλάδα:

[sc:readmore]

Το ελαιόλαδο είναι η πρώτη μας επιλογή, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο τηγάνισμα, καθώς η περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα το καθιστά πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Η διάρκεια του μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όσο περισσότερη ώρα το ελαιόλαδο παραμένει σε υψηλή θερμοκρασία, τόσο περισσότερο αλλοιώνεται.

Τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.ά.), έχοντας περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι λιγότερα ανθεκτικά από το ελαιόλαδο, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα και τηγάνισμα έως 160-180 βαθμούς Κελσίου. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά για τηγάνισμα, ενώ η ανανέωση ενός ήδη τηγανισμένου σπορελαίου με προσθήκη επιπλέον λιπαρής ύλης ως «συμπλήρωμα», δεν προτείνεται καθώς η οξείδωση έχει ήδη συμβεί.

Οι υγρές μαργαρίνες αποτελούν άλλη μια επιλογή για τηγάνισμα, καθώς αποτελούνται συνήθως από περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σχέση με τις στέρεες μαργαρίνες και είναι επομένως πιο ανθεκτικές.

Το φοινικέλαιο, που συχνά χρησιμοποιείται στο γρήγορο φαγητό είναι καλό να αποφεύγεται για το τηγάνισμα καθώς η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά το καθιστά πιο ευάλωτο σε ανεπιθύμητες αλλοιώσεις.

Το ελαιόλαδο είναι η πρώτη επιλογή στο μαγείρεμα, όπου χρειάζεται λάδι. Καλό είναι να το προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος και μην το χρησιμοποιείτε στο τηγάνισμα περισσότερες από 3 φορές. Καλύτερες εναλλακτικές μπορείτε να κάνετε και σε συνταγές που έχουν ως συστατικό αγελαδινό βούτυρο, καθώς μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τη φυτική επιλογή, που είναι οι μαλακές μαργαρίνες.

[sc:telos]

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανακαλείται κιμάς και ρολό κοτόπουλο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος έλεγχος μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων - Έλεγχος...

Μέλη και Μελέκ της Βάνας Μαυρίδου

Μέλη και Μελέκ! Το νέο βιβλίο της συγγραφέως Άννας Μαυρίδου από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Είμαι πολύ χαρούμενη που το κρατάω στα χέρια μου και...

Οργή για τον θάνατο της 8χρονης Όλγας – Την έσπρωχναν με το πόδι για να δουν αν ζει

Συγκλονίζουν και εξοργίζουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον μαρτυρικό θάνατο που βρήκε η άτυχη 8χρονη Όλγα που συνεθλίβη όταν εγκλωβίστηκε σε μεταλλική πόρτα...

«Σασμός» του Σπύρου Πετρουλάκη από τις εκδόσεις Μίνωας

Ένα βιβλίο που ήθελα εδώ και καιρό διακαώς να διαβάσω είναι το βιβλίο «Σασμος» του Σπύρου Πετρουλάκη από τις Εκδόσεις Μίνωας. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται...

Το πιο σοκολατένιο φεστιβάλ επιστρέφει, αυτή τη φορά με την πιο χριστουγεννιάτικη διάθεση!

Το Chocolate Fest XMAS Edition επιστρέφει για τρίτη φορά για να φέρει κοντά μερικά από τα πιο αγαπημένα μας πράγματα στον κόσμο: τα χριστούγεννα,...

Συμμορίες εκτός ελέγχου στα σχολεία

Πέμπτη 11 Νοεµβρίου 2021. Σε πρότυπο λύκειο της Αθήνας έχει ακουστεί το κουδούνι του διαλείμματος. Στο προαύλιο όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Μόνο κάποιος υποψιασμένος θα παρατηρούσε...

Τα Νηπιαγωγεία του Αλίμου απέκτησαν πιο όμορφες και πιο ασφαλείς αυλές!

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λιλιπούτειους μαθητές των Νηπιαγωγείων του Δήμου Αλίμου που αντίκρισαν τις αυλές των σχολείων τους αναβαθμισμένες και ανακαινισμένες ώστε να...

Παγκόσμια μέρα καλοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές...

Κοτόπουλο με λαχανικά και ρύζι στο φούρνο

Υλικά συνταγής 1 κοτόπουλο γύρω στο 1-1/2 κιλό 3/4 φλ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά 2 πράσα 2 καρότα 1 σελινόριζα μικρή ή λίγο σέλερι 1 μικρό...

Η 4χρονη Κρυσταλλία έκοψε τα μαλλιά της για καλό σκοπό!

Η αισιόδοξη είδηση της ημέρας μας έρχεται από τον Πύργο και αφορά τα μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που στέλνει η 4χρονη Κρυσταλλία με την...