Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Δίαιτα αποτοξίνωσης!!

Οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, εμποδίζουν το αδυνάτισμα. Με το κατάλληλο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές και να βάλουμε «φωτιά» στο μεταβολισμό μας.

koiliaddiatrofi613_251775152

[wp_ad_camp_4]

Καθόλου ψωμί, ούτε ένα κομματάκι σοκολάτα, πίτσα και σουβλάκι μόνο στα όνειρά μας.Όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να ξεφορτωθούμε τα κιλά που μας άφησε η εγκυμοσύνη. Και δεν έφτανε αυτό… Μετά από μια μικρή περίοδο «ασυδοσίας», όπως συνήθως συμβαίνει στις γιορτές, διαπιστώνουμε ότι ο δείκτης της ζυγαριάς παίρνει ξανά την ανηφόρα! Αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους ο οργανισμός δεν «συνεργάζεται», ανακαλύψαμε το αμερικανικό μπεστ-σέλερ «The Fat Flash Plan», της δρ. Αν Λουίζ. Σύμφωνα με την ειδικό, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο το σώμα αρνείται να αποχωριστεί τα περιττά κιλά του είναι οι τοξίνες. Όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό, το σώμα αποφασίζει να τις αποθηκεύσει στους λιπώδεις ιστούς. Καθώς αυτοί είναι λιγότερο ενεργοί μεταβολικά από άλλους ιστούς, οι τοξίνες μπορούν να μείνουν ανενόχλητες εκεί και να «κοιμηθούν» για χρόνια. Το πιο εμφανές αποτέλεσμα, για να καταλάβουμε την παρουσία τους, είναι η κυτταρίτιδα. Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, η όψη της φλούδας πορτοκαλιού οφείλεται στον άρρωστο λιπώδη ιστό, γεμάτο χημικά απόβλητα, που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. «Ο μόνος τρόπος να απαλλάξουμε τον οργανισμό από αυτά τα χημικά απόβλητα είναι να τον υποστηρίξουμε με ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης και να τον παρακινήσουμε να μπει σε διαδικασία αυτοκάθαρσης», εξηγεί η κ. Δέσποινα Γαβριήλ, γενική γιατρός και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Για το σκοπό αυτό, χορηγούνται κατάλληλες δίαιτες, συστήνονται τεχνικές και μεθοδεύονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως γυμναστική και διακοπή του καπνίσματος. «Στόχος τους είναι η ανακούφιση της λειτουργίας του ήπατος (επειδή εκεί μεταβολίζονται οι τοξίνες), της μικροκυκλοφορίας της λέμφου (μέσα από αυτή μεταφέρονται οι τοξίνες από και προς τα διάφορα όργανα), των νεφρών (τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποβολή τους από το σώμα), ακόμη και της εφίδρωσης (που είναι ένας ακόμη μηχανισμός καθαρισμού). Όταν οι τεχνικές της αποτοξίνωσης εφαρμόζονται πιστά, ο οργανισμός απαλλάσσεται από τις τοξίνες». Αυτό σημαίνει πως ο μεταβολισμός μπορεί επιτέλους να λειτουργήσει, να κάνει καύσεις και να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά. Τότε, όταν το σώμα είναι αποτοξινωμένο, οι δίαιτες και όλες οι άλλες προσπάθειες θα έχουν αποτέλεσμα.

Τοξίνες, ο μεγάλος εχθρός
Κάθε μέρα εκτιθέμεθα σε χιλιάδες χημικές ουσίες. Από τη μία, είναι οι τοξίνες που μας βομβαρδίζουν από το περιβάλλον: η υπεριώδης ακτινοβολία, η μόλυνση, το παθητικό κάπνισμα και οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Ακόμη περισσότερες έρχονται να εισβάλουν στο σώμα από τον καπνό του τσιγάρου, το αλκοόλ, τον καφέ, τα συντηρητικά, τη ζάχαρη, τα υδρογονωμένα λίπη, τα αντιβιοτικά του κρέατος και τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, το στρες, η έλλειψη ύπνου και τα αρνητικά συναισθήματα ευνοούν τη σύνθεση ακόμη περισσότερων τοξινών. «Ο οργανισμός μας έχει έναν έμφυτο μηχανισμό να μεταβολίζει τις τοξίνες και να τις αποβάλλει», εξηγεί η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου. «Το ήπαρ αναλαμβάνει την επεξεργασία τους και στη συνέχεια τις διοχετεύει στο λεμφικό σύστημα για να απομακρυνθούν μέσω των νεφρών αλλά και μέσω των ιδρωτοποιών αδένων. Ωστόσο, ο φυσικός μηχανισμός της αποτοξίνωσης δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί όταν τροφοδοτείται με περισσότερες τοξίνες απ’ όσες μπορεί να μεταβολίσει. Κατά συνέπεια, οι ανεπιθύμητες ουσίες δεν παίρνουν το δρόμο της απομάκρυνσης, αλλά συσσωρεύονται μέσα στα κύτταρα του σώματος». «Ό,τι αγγίζουμε, τρώμε, αναπνέουμε, εξαναγκάζει το ήπαρ σε ”υπερωρίες”», γράφει η δρ. Αν Λουίζ. Όταν όμως το ήπαρ ”κουράζεται”, τότε ολόκληρος ο οργανισμός υπολειτουργεί. «Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ένα χείμαρρο καταστροφικών για την υγεία επιπτώσεων. Ο ρόλος του ήπατος είναι να καθαρίζει το αίμα, ώστε να τροφοδοτούνται τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Συγχρόνως, εξουδετερώνει τα τοξικά απόβλητα και τα προωθεί στο επόμενο όργανο αποτοξίνωσης, τα νεφρά. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα φάρμακα, οι λιπαρές τροφές και μια πληθώρα από περιβαλλοντικές τοξίνες δυσχεραίνουν τη λειτουργία του ήπατος και εμποδίζουν αυτή τη σημαντική εργασία. Έτσι, αντί να μεταβολίζει τις τοξίνες, τις κατευθύνει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος και τις αφήνει να αποθηκευτούν στο σώμα».

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης
Μια κούρα, η οποία συνήθως διαρκεί 3 εβδομάδες, περιλαμβάνει:
Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη και πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Έτσι, περιορίζεται η τροφοδοσία του οργανισμού σε βλαβερές ουσίες, ενώ τονώνονται οι λειτουργίες του.
Συμπληρώματα διατροφής, όπως αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C και Ε) και ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρος), που επιταχύνουν τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Όταν το πρόβλημα είναι «τοπικό», όπως η κυτταρίτιδα, μπορούν να γίνουν ενέσεις μεσοθεραπείας με ένα κοκτέιλ αντιοξειδωτικών βιταμινών.
Οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα, για αύξηση της διούρησης και της εφίδρωσης.
Αφεψήματα από βότανα, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδα, ενισχύουν τη διούρηση.
Εμπλουτισμένες τροφές (όπως χυμοί ή γαλακτοκομικά), που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα στη διαδικασία της απομάκρυνσης των αποβλήτων του σώματος και πρέπει να λειτουργεί τέλεια και να «αδειάζει» τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Μισή ώρα αερόβιας γυμναστικής κάθε μέρα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι). Σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Γαβριήλ, «η άσκηση διεγείρει το λεμφικό σύστημα κι έτσι βοηθά στην αποχέτευση των τοξινών».
Είκοσι λεπτά σάουνα, τρεις φορές την εβδομάδα. «Οι υγροί ατμοί προκαλούν έντονη εφίδρωση και κατά συνέπεια βοηθούν στην αποβολή των επιβλαβών χημικών ουσιών», εξηγεί η κ. Γαβριήλ.
Στεγνό βούρτσισμα του δέρματος: Πρόκειται για ένα είδος μασάζ που τονώνει την παροχέτευση της λέμφου προς τα σημεία απέκκρισης. Χρησιμοποιούμε μία στεγνή βούρτσα και κάνουμε κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω σε όλο το σώμα.
Αρωματοθεραπεία: Τα αιθέρια έλαια μπορούν να επιδράσουν στα όργανα-«κλειδιά» της αποτοξίνωσης, δηλαδή το ήπαρ, τα έντερα, τα νεφρά και το δέρμα. Συνήθως χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια από άρκευθο, γκρέιπφρουτ, δεντρολίβανο και κυπαρίσσι.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Κακά λίπη: Τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα, μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό αλλά και να φράξουν τους πόρους του δέρματος. Τα τρανς λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς, τα ντόνατς και τα κούκις, είναι υδρογονωμένα φυτικά λίπη που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνουν επικίνδυνα τις πιθανότητες καρδιαγγειακών. Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος λιπαρών που πρέπει να ενισχύσουμε: Τα υγιεινά λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο λάδι της ελιάς, τους ξηρούς καρπούς, τα αβοκάντο και τα ψάρια, γιατί είναι απαραίτητα για την καλή λίπανση του οργανισμού.
Ζάχαρη: Όταν τροφοδοτούμε με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης το σώμα, προκαλούμε μια χημική διεργασία η οποία ονομάζεται γλυκοζυλίωση και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Investigative Dermatology», η γλυκοζυλίωση οδηγεί στην καταστροφή της ελαστίνης και του κολλαγόνου και κατά συνέπεια στη χαλάρωση του δέρματος. Επιπλέον, η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη. Προτιμήστε την ακατέργαστη ζάχαρη ή αντικαταστήστε τη με μέλι.
Τυποποιημένα τρόφιμα: Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα, οι τεχνητές χρωστικές ουσίες και τα τεχνητά γλυκαντικά είναι οι πιο καλά κρυμμένοι «εχθροί» της υγείας. Αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό. Επιπλέον, με την υπερβολική επεξεργασία έχει μειωθεί και η θρεπτική αξία και έχουν εξαφανιστεί οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Μια διατροφή πλούσια σε συντηρητικά μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, ακμή, ξηρότητα, απώλεια της ελαστικότητας και πρόωρη γήρανση.
Αλκοόλ: Όχι μόνο επιβαρύνει το ήπαρ, αλλά επιπλέον αφυδατώνει το σώμα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πιούμε, καλό είναι να προτιμούμε ένα ποτήρι κρασί αντί για ένα «σκληρό» ποτό. Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενώ αφυδατώνει λιγότερο τον οργανισμό. Αν πάλι πίνουμε πολύ, καλό είναι να καταναλώνουμε ένα ποτήρι μεταλλικό νερό μετά από κάθε ποτό.

Επτά ημέρες για να φύγουν οι τοξίνες
Οι μέρες ξεκινούν με πρωινή γυμναστική και τελειώνουν με ένα φλιτζάνι χαμομήλι. Ενδιαμέσως, το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με τη μέρα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις τέσσερις πρώτες μέρες. Επαναλαμβάνοντας τρεις από αυτές, συμπληρώνεται μία εβδομάδα, όσο δηλαδή διαρκεί το πρόγραμμα. 15 λεπτά πριν από όλα τα κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι με χυμό μισού λεμονιού και μετά από αυτά ένα φλιτζάνι τσάι του βουνού.

Ημέρα 1η
Πρωινό: 1 γιαούρτι, 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού, 1 κουταλάκι γύρη, 1 κουταλιά λιναρόσπορους
Σνακ: 2 καρότα
Μεσημέρι: 1-2 φλιτζάνια σούπα από μπρόκολο, σέλερι και καρότο, 1 μερίδα αντιοξειδωτική σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, μαϊντανό, βασιλικό, καρότο, σέλερι, ραπανάκι, μάραθο και σουσάμι, 1 κουταλιά ντρέσινγκ ελαιόλαδου, 85 γρ. στήθος κοτόπουλου
Σνακ: 1/4 του φλιτζανιού καρπούς πέκαν
Δείπνο: 1 πράσινη σαλάτα με ντρέσινγκ, 110 γρ. φιλέτο κοτόπουλου ή ψαριού, 1 μπολ βραστά λαχανικά

Ημέρα 2η
Πρωινό: 1-2 αυγά χτυπημένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σερβιρισμένα με 1 κουταλιά λιναρόσπορους, 1 φέτα μαύρο ψωμί, ψημένο και αλειμμένο με 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο, 1/2 γκρέιπφρουτ
Σνακ: 1 αγγούρι
Μεσημέρι: 1 μερίδα αντιοξειδωτική σαλάτα με ντρέσινγκ, 85 γρ. στήθος γαλοπούλας, 1/2 αβοκάντο ραντισμένο με φρέσκο χυμό λεμονιού, και 1 πρέζα αλάτι
Σνακ: 1/4 του φλιτζανιού μακαντάμια
Βράδυ: 1 μικρή μερίδα φασολάδας, πράσινη σαλάτα με ντρέσινγκ, 110 γρ. φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλου, 1 μπολ βραστά λαχανικά

Ημέρα 3η
Πρωί: 1 κατσικίσιο γιαούρτι, 1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα, 1 κουταλάκι γύρη, 1 κουταλιά λιναρόσπορους
Σνακ: 1/2 μικρό αβοκάντο
Μεσημέρι: 1 μικρή μερίδα φασολάδα, 1 σαλάτα με σικορέ, ραντίτσιο, ντομάτα, αγγούρι, σέλερι, μαϊντανό, βασιλικό, σουσάμι και ντρέσινγκ ελαιόλαδου, 85 γρ. φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλου
Σνακ: 1/4 του φλιτζανιού καρύδια
Βραδινό: 1 πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ντρέσινγκ, 110 γρ. φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλου, 1 μπολ βραστά λαχανικά

Ημέρα 4η
Πρωί: 1-2 αυγά χτυπημένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σερβιρισμένα με 1 κουταλιά λιναρόσπορους, 1 φέτα μαύρο ψωμί αλειμμένο με 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο, μισό γκρέιπφρουτ, 1/2 αβοκάντο ραντισμένο με φρέσκο χυμό λεμονιού, και 1 πρέζα αλάτι
Σνακ: 2 καρότα
Μεσημέρι: 1 μικρή μερίδα φασολάδα, 1 πολύχρωμη σαλάτα με ντρέσινγκ ελαιόλαδου, 85 γρ. στήθος γαλοπούλας
Σνακ: 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα
Βράδυ: 1 πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, 110 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, 1 μπολ βραστά λαχανικά

imommy.gr

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν χάρη στο Playmobil Play & give

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΧΑΡΗ ΣΤΟ PLAYMOBIL PLAY & GIVE Το πρόγραμμα PLAΥMOBIL Play & Give επιστρέφει για 9η χρονιά για να προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγαλύτερους φίλους αλλά και για...

Κλειστά σχολεία αύριο: Αυτά δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη

Μακραίνει η λίστα με τα κλειστά σχολεία και τις σχολικές μονάδες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τμημάτων και τάξεων, λόγω κορονοϊού. Συνεχώς επικαιροποιείται η λίστα με τα κλειστά...

Κεραμέως: Όσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις θα παίρνουν απουσία στην τηλεκπαίδευση

Με τηλεκπαίδευση, μάθημα τα Σάββατα και περικοπή περιπάτων «απαντά» το υπουργείο Παιδείας στις καταλήψεις στα σχολεία για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται. Από σήμερα Πέμπτη, υποχρεωτική είναι η εξ’ αποστάσεως τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των...

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Σεισμός τώρα στην Κρήτη Αισθητή έγινε σεισμική δόνηση στην Κρήτη. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 4.2 ρίχτερ. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Σητεία. Η σεισμική...

Στις 8:15 το πρώτο κουδούνι στα σχολεία τη Δευτέρα 14/9 και μετά αγιασμός . Οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

Στις 8:15 καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι...

Ελάτε να παίξουμε με τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στο Modus Vivendi by Krateros Katsoulis

Ελάτε να παίξουμε με τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στον Πολυχώρο Modus Vivendi by Krateros Katsoulis στα Βριλήσσια. Ελάτε να παίξουμε!   Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει με...

Ρεκόρ κρουσμάτων! 372 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες στην Ελλάδα

Είναι τα περισσότερα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας - Τι μεταδόθηκε από το Open Tv, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης 372 κρούσματα κορονοϊού πρόκειται...

Συγκέντρωση από γονείς μαθητών κατά της μάσκας στα σχολεία σε Σύνταγμα & Θεσσαλονίκη

Σύνταγμα: Συγκέντρωση από γονείς μαθητών κατά της μάσκας στα σχολεία Οι γονείς ζητούν να αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης τους στα σχολεία – Οι...

Κικίλιας: Αποκάλυψε το φύλο του μωρού

Μετά την χαρμόσυνη είδηση που έγινε γνωστή το Σάββατο Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η σύζυγος του, Τζένη Μπαλατσινού,...

«Με παράτησε επειδή έμεινα έγκυος». Όλοι είναι εναντίον μου

Η ανύπαντρη μητέρα αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα θέμα ταμπού, αφού πολλοί άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, αρνούνται να δεχτούν πως μία γυναίκα μπορεί να...