Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Ανακυκλώσετε το χθεσινό φαγητό!

leflover_food_salad[wp_ad_camp_4]

– Πώς ήταν το φαγητό; – Χθεσινό! Ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο, ωστόσο το χθεσινό φαγητό είναι κάτι σαν θεσμός στη διατροφή μας και αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ας δούμε τουλάχιστο πως θα το βελτιώσουμε.

Το φαγητό που περισσεύει είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα νοικοκυριά. Άλλες φορές γιατί μαγειρέψαμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι υπολογίζαμε, άλλες φορές γιατί έφαγαν λιγότεροι από όσους υπολογίζαμε, πάντα κάτι περισσεύει που θα πεταχτεί ή στην καλύτερη περίπτωση θα συντηρηθεί στο ψυγείο μας για την επόμενη μέρα.

Το να πετάξεις φαγητό και ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι κάτι εντελώς αντίθετο με τους κανόνες της οικιακής οικονομίας, όπως είναι αντίθετο και με την ελληνική παράδοση. Η Ελληνίδα νοικοκυρά πάντα εύρισκε τρόπους να αξιοποιεί διαφορετικά το περισσευούμενο φαγητό, αναδεικνύοντας το μαγειρικό της ταλέντο.

Από την άλλη πάντα υπάρχουν αυτοί που αρνούνται να φάνε χθεσινό φαγητό. Εδώ που τα λέμε, το να τρως το ίδιο φαγητό επί μέρες σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Το ξαναζεσταμένο χθεσινό φαγητό είναι βαρετό και στερεί την απόλαυση ενός ωραίου γεύματος μετά από μια κοπιαστική ημέρα.

Άρα λοιπόν κάνουμε την ανάγκη φιλότιμο και βάζοντας όλη την τέχνη μας μαγειρεύουμε καθημερινά νέα πιάτα με βάση περισσεύματα προηγουμένων ημερών. Στο χέρι μας είναι να ετοιμάσουμε κάτι νόστιμο και θρεπτικό που θα αναδείξει τη μαγειρική μας ικανότητα και ευελιξία.

Γιατί να ανακυκλώσετε το χθεσινό φαγητό.

1. Εξοικονομείτε χρήματα αφού το φαγητό της μιας ημέρας, φτάνει και για δεύτερη.

Όλοι έχουμε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, Αντί να τα βάφουμε μαύρα ας βρούμε τρόπους εξοικονόμησης χρήματος, εύκολους κι ανώδυνους. Χρησιμοποιώντας το φαγητό της προηγούμενης ημέρας κάνετε οικονομία στις αγορές σας περιορίζοντας  – έστω και ελάχιστα – τις δαπάνες για τρόφιμα.

2. Η ανακύκλωση του φαγητού δεν είναι μόνο οικονομία χρημάτων αλλά και χρόνου.

Ανακυκλώνοντας τα φαγητά της προηγούμενης ημέρας, δε χρειάζεται να ξοδεύετε ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα! Αν το προγραμματίσετε σωστά μπορείτε να φτιάχνετε μέρα παρά μέρα διαφορετικά πιάτα με βάση το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Έτσι κανείς στο σπίτι δεν θα γκρινιάζει ότι τρώει ξαναζεσταμένο φαγητό κι εσείς θα έχετε περισσότερο χρόνο διαθέσιμο!

3. Αξιοποιείτε τις μαγειρικές σας δεξιότητες παρουσιάζοντας κάτι νέο.

Κάθε νοικοκυρά κάνει καθημερινά την ίδια ερώτηση στον εαυτό της. Τι να μαγειρέψω σήμερα; Κάντε λοιπόν αυτήν την ερώτηση πιο σύνθετη. Τι να μαγειρέψω σήμερα με συμπληρώματα από το χθεσινό φαγητό; Αφήστε την τέχνη και τη φαντασία σας να δράσουν και θα εκπλαγείτε με τις άπειρες επιλογές που θα σας παρουσιαστούν. Είναι αστείρευτη η γκάμα των γεύσεων που μπορούμε να επιτύχουμε ανακυκλώνοντας τα περισσεύματα, αρκεί να υπάρχουν στο ντουλάπι και στο ψυγείο μας τα απαραίτητα βασικά υλικά που θα συνταιριάξουν με την πρώτη ύλη και θα την αναδείξουν σε μια νέα γεύση.

4. Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία σε μια αποτυχία

Μπορεί κάποια συνταγή σας να μην πέτυχε, αλλά υπάρχει πάντα χώρος για μια δεύτερη ευκαιρία. Μετατρέψτε αποτυχημένες συνταγές σε άλλες, συμπληρώνοντας με νέα υλικά. Πειραματιστείτε άφοβα, αφού μια αποτυχημένη συνταγή είναι η βάση για την επιτυχία της επόμενης.

Ψυγείο. Ο βασικός σας σύμμαχος

Στην ανακύκλωση φαγητών ο καλύτερος σύμμαχος είναι το ψυγείο και η κατάψυξη.

Στην απλή ψύξη – συντήρηση μπορείτε να διατηρήσετε περισσεύματα φαγητών που έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τις αμέσως επόμενες μέρες. Προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε περίσσευμα φαγητού, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν έχει μείνει περισσότερο από 4-5 ημέρες στο ψυγείο, δεν έχει ξαναζεσταθεί παραπάνω από μία φορά και δεν υπάρχουν εμφανείς αλλοιώσεις στο χρώμα και στο άρωμά του. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την καταλληλότητά του, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε.

Στην κατάψυξη. Αν δεν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε άμεσα ένα φαγητό, προτιμήστε βαθιά ψύξη που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του, χωρίς να χάνει τη διατροφική του αξία. Για να καταψύξετε ένα φαγητό, θα πρέπει, να το καταψύξετε αφού πρώτα κρυώσει καλά. H θερμοκρασία του καταψύκτη δεν πρέπει να επηρεάζεται από τη θερμοκρασία των τροφίμων. Να το βάλετε σε πλαστικά δοχεία ή νάιλον σακουλάκια ειδικά για τρόφιμα. Να γράψετε πάνω στη συσκευασία του φαγητού την ημερομηνία κατάψυξης, για να μπορείτε να ελέγχετε το χρόνο που έχετε μέχρι να το καταναλώσετε. Να το καταψύχετε σε μερίδες, για να μπορείτε να αποψύχετε κάθε φορά όσο χρειάζεστε. H απόψυξη του φαγητού πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά, και όχι βεβιασμένα. Για να αποψύξετε ένα φαγητό, βγάλτε το από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ και βάλτε το στην ψύξη. Την επόμενη ημέρα θα έχει ξεπαγώσει και θα μπορείτε έτσι να το ζεστάνετε και να το καταναλώσετε.

Μίνα Ζαχαριάδου

noikokyra.gr

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Σεισμός τώρα στην Κρήτη Αισθητή έγινε σεισμική δόνηση στην Κρήτη. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 4.2 ρίχτερ. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Σητεία. Η σεισμική...

Στις 8:15 το πρώτο κουδούνι στα σχολεία τη Δευτέρα 14/9 και μετά αγιασμός . Οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

Στις 8:15 καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι...

Ελάτε να παίξουμε με τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στο Modus Vivendi by Krateros Katsoulis

Ελάτε να παίξουμε με τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στον Πολυχώρο Modus Vivendi by Krateros Katsoulis στα Βριλήσσια. Ελάτε να παίξουμε!   Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει με...

Ρεκόρ κρουσμάτων! 372 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες στην Ελλάδα

Είναι τα περισσότερα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας - Τι μεταδόθηκε από το Open Tv, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης 372 κρούσματα κορονοϊού πρόκειται...

Συγκέντρωση από γονείς μαθητών κατά της μάσκας στα σχολεία σε Σύνταγμα & Θεσσαλονίκη

Σύνταγμα: Συγκέντρωση από γονείς μαθητών κατά της μάσκας στα σχολεία Οι γονείς ζητούν να αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης τους στα σχολεία – Οι...

Κικίλιας: Αποκάλυψε το φύλο του μωρού

Μετά την χαρμόσυνη είδηση που έγινε γνωστή το Σάββατο Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η σύζυγος του, Τζένη Μπαλατσινού,...

«Με παράτησε επειδή έμεινα έγκυος». Όλοι είναι εναντίον μου

Η ανύπαντρη μητέρα αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα θέμα ταμπού, αφού πολλοί άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, αρνούνται να δεχτούν πως μία γυναίκα μπορεί να...

Back to school κατασκευή! DIY Σχολική τσάντα (βίντεο)

Back to school -Εύκολη κατασκευή τσάντα σχολική Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά, το σχολείο θα γεμίσει  με παιδικά χαμόγελα! Μέσα από τα...

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία! Είναι επίσημο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία τελικά φέτος, όπως είπε πριν από λίγη ώρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Το σενάριο που θα άνοιγαν...

Η πρώτη ανάρτηση της Τζένης Μπαλατσινού για την εγκυμοσύνη της

Η πρώτη ανάρτηση της Τζένης Μπαλατσινού για την εγκυμοσύνη της Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης της συζύγου του Τζένης Μπαλατσινού και...