Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Ανακυκλώσετε το χθεσινό φαγητό!

leflover_food_salad[wp_ad_camp_4]

– Πώς ήταν το φαγητό; – Χθεσινό! Ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο, ωστόσο το χθεσινό φαγητό είναι κάτι σαν θεσμός στη διατροφή μας και αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ας δούμε τουλάχιστο πως θα το βελτιώσουμε.

Το φαγητό που περισσεύει είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα νοικοκυριά. Άλλες φορές γιατί μαγειρέψαμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι υπολογίζαμε, άλλες φορές γιατί έφαγαν λιγότεροι από όσους υπολογίζαμε, πάντα κάτι περισσεύει που θα πεταχτεί ή στην καλύτερη περίπτωση θα συντηρηθεί στο ψυγείο μας για την επόμενη μέρα.

Το να πετάξεις φαγητό και ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι κάτι εντελώς αντίθετο με τους κανόνες της οικιακής οικονομίας, όπως είναι αντίθετο και με την ελληνική παράδοση. Η Ελληνίδα νοικοκυρά πάντα εύρισκε τρόπους να αξιοποιεί διαφορετικά το περισσευούμενο φαγητό, αναδεικνύοντας το μαγειρικό της ταλέντο.

Από την άλλη πάντα υπάρχουν αυτοί που αρνούνται να φάνε χθεσινό φαγητό. Εδώ που τα λέμε, το να τρως το ίδιο φαγητό επί μέρες σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Το ξαναζεσταμένο χθεσινό φαγητό είναι βαρετό και στερεί την απόλαυση ενός ωραίου γεύματος μετά από μια κοπιαστική ημέρα.

Άρα λοιπόν κάνουμε την ανάγκη φιλότιμο και βάζοντας όλη την τέχνη μας μαγειρεύουμε καθημερινά νέα πιάτα με βάση περισσεύματα προηγουμένων ημερών. Στο χέρι μας είναι να ετοιμάσουμε κάτι νόστιμο και θρεπτικό που θα αναδείξει τη μαγειρική μας ικανότητα και ευελιξία.

Γιατί να ανακυκλώσετε το χθεσινό φαγητό.

1. Εξοικονομείτε χρήματα αφού το φαγητό της μιας ημέρας, φτάνει και για δεύτερη.

Όλοι έχουμε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, Αντί να τα βάφουμε μαύρα ας βρούμε τρόπους εξοικονόμησης χρήματος, εύκολους κι ανώδυνους. Χρησιμοποιώντας το φαγητό της προηγούμενης ημέρας κάνετε οικονομία στις αγορές σας περιορίζοντας  – έστω και ελάχιστα – τις δαπάνες για τρόφιμα.

2. Η ανακύκλωση του φαγητού δεν είναι μόνο οικονομία χρημάτων αλλά και χρόνου.

Ανακυκλώνοντας τα φαγητά της προηγούμενης ημέρας, δε χρειάζεται να ξοδεύετε ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα! Αν το προγραμματίσετε σωστά μπορείτε να φτιάχνετε μέρα παρά μέρα διαφορετικά πιάτα με βάση το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Έτσι κανείς στο σπίτι δεν θα γκρινιάζει ότι τρώει ξαναζεσταμένο φαγητό κι εσείς θα έχετε περισσότερο χρόνο διαθέσιμο!

3. Αξιοποιείτε τις μαγειρικές σας δεξιότητες παρουσιάζοντας κάτι νέο.

Κάθε νοικοκυρά κάνει καθημερινά την ίδια ερώτηση στον εαυτό της. Τι να μαγειρέψω σήμερα; Κάντε λοιπόν αυτήν την ερώτηση πιο σύνθετη. Τι να μαγειρέψω σήμερα με συμπληρώματα από το χθεσινό φαγητό; Αφήστε την τέχνη και τη φαντασία σας να δράσουν και θα εκπλαγείτε με τις άπειρες επιλογές που θα σας παρουσιαστούν. Είναι αστείρευτη η γκάμα των γεύσεων που μπορούμε να επιτύχουμε ανακυκλώνοντας τα περισσεύματα, αρκεί να υπάρχουν στο ντουλάπι και στο ψυγείο μας τα απαραίτητα βασικά υλικά που θα συνταιριάξουν με την πρώτη ύλη και θα την αναδείξουν σε μια νέα γεύση.

4. Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία σε μια αποτυχία

Μπορεί κάποια συνταγή σας να μην πέτυχε, αλλά υπάρχει πάντα χώρος για μια δεύτερη ευκαιρία. Μετατρέψτε αποτυχημένες συνταγές σε άλλες, συμπληρώνοντας με νέα υλικά. Πειραματιστείτε άφοβα, αφού μια αποτυχημένη συνταγή είναι η βάση για την επιτυχία της επόμενης.

Ψυγείο. Ο βασικός σας σύμμαχος

Στην ανακύκλωση φαγητών ο καλύτερος σύμμαχος είναι το ψυγείο και η κατάψυξη.

Στην απλή ψύξη – συντήρηση μπορείτε να διατηρήσετε περισσεύματα φαγητών που έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τις αμέσως επόμενες μέρες. Προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε περίσσευμα φαγητού, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν έχει μείνει περισσότερο από 4-5 ημέρες στο ψυγείο, δεν έχει ξαναζεσταθεί παραπάνω από μία φορά και δεν υπάρχουν εμφανείς αλλοιώσεις στο χρώμα και στο άρωμά του. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την καταλληλότητά του, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε.

Στην κατάψυξη. Αν δεν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε άμεσα ένα φαγητό, προτιμήστε βαθιά ψύξη που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του, χωρίς να χάνει τη διατροφική του αξία. Για να καταψύξετε ένα φαγητό, θα πρέπει, να το καταψύξετε αφού πρώτα κρυώσει καλά. H θερμοκρασία του καταψύκτη δεν πρέπει να επηρεάζεται από τη θερμοκρασία των τροφίμων. Να το βάλετε σε πλαστικά δοχεία ή νάιλον σακουλάκια ειδικά για τρόφιμα. Να γράψετε πάνω στη συσκευασία του φαγητού την ημερομηνία κατάψυξης, για να μπορείτε να ελέγχετε το χρόνο που έχετε μέχρι να το καταναλώσετε. Να το καταψύχετε σε μερίδες, για να μπορείτε να αποψύχετε κάθε φορά όσο χρειάζεστε. H απόψυξη του φαγητού πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά, και όχι βεβιασμένα. Για να αποψύξετε ένα φαγητό, βγάλτε το από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ και βάλτε το στην ψύξη. Την επόμενη ημέρα θα έχει ξεπαγώσει και θα μπορείτε έτσι να το ζεστάνετε και να το καταναλώσετε.

Μίνα Ζαχαριάδου

noikokyra.gr

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών

Όλα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε μια στιγμή! Όμως η δύναμη της συνεργασίας μπορεί να κάνει θαύματα!  Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο… Φανταστικοχώρι με Τα Φανταστικά...

Xριστουγεννιάτικες κατασκευές για παιδιά.Diy

Χριστούγεννα! Η πιο αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων. Τα φετινά «περίεργα» και διαφορετικά Χριστούγεννα θα είναι ακόμα φωτεινότερα για τις ζωές όλων μας, αφού...

Κεραμέως: “Η τηλεκπαίδευση διεξάγεται καθημερινά με περισσότερες από 6 εκ. συμμετοχές μαθητών”

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της στο Facebook ενημερώνει για την πορεία του εγχειρήματος της καθολικής τηλεκπαίδευσης που καθημερινά υλοποιείται τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και...

Έκκληση: Ο 4,5 ετών Μανώλης διαγνώστηκε με σάρκωμα ewing και πρέπει να χειρουργηθεί στο εξωτερικό

Έκκληση για βοήθεια απευθύνει ο Οργανισμός Μικρός Πρίγκιπας για τον 4,5 ετών Μανώλη Καλομοίρη από το Ηράκλειο Κρήτης που διαγνώστηκε με σάρκωμα EWING αριστερού μηριαίου οστού. Χημειοθεραπευτικά αντιμετωπίζεται...

«Σε εκείνο το δωμάτιο του ογκολογικού νοσοκομείου, η τύχη μου χαμογέλασε ξανά» Μελίνα, 17, παιδί ευχής

“Είμαι η Μελίνα και η ζωή μου μπήκε σε παύση στην Γ’ Γυμνασίου. Πριν 3 χρόνια, μέσα σε λίγα λεπτά, η ζωή μου άλλαξε. Η παύση...

Κορονοϊός & σχολεία: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η απόφαση για το άνοιγμα

H γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» για τις αποφάσεις του ανοίγματος ή όχι των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ κι εβδομάδες στο πλαίσιο των...

Σχολεία. Κεραμέως. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των διακοπών

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για περιορισμό των γιορτών των Χριστουγέννων από την Υπουργό Παιδείας Σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα...

Νοσοκομείο Παίδων: Διασωληνώθηκε 1 έτους παιδάκι με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι

Ώρες αγωνίας για ένα παιδάκι μόλις ενός έτους που μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Λαμία στο Νοσοκομείο Παίδων όπου και νοσηλεύεται διασωληνωμένο καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στο...

Η Κάρμεν Ρουγγέρη Brand Ambassador των βιβλίων «Γιαγιά, μίλα μας για σένα» και «Παππού, μίλα μας για σένα» στην Ελλάδα

Η Κάρμεν Ρουγγέρη Brand Ambassador των βιβλίων «Γιαγιά, μίλα μας για σένα» και «Παππού, μίλα μας για σένα» στην Ελλάδα Εξαιρετική υποδοχή επιφύλαξε το ελληνικό αναγνωστικό...

Σχολεία: Αυτές είναι οι ώρες της τηλεκπαίδευσης για δημοτικά και νηπιαγωγεία

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες (μέχρι 30 Νοεμβρίου), θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου...