5 “πειραγμένες” ελληνικές συνταγές

709851-peiragmenes_syntages_680_303280_53430Y

Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να μαγειρέψουμε τους κλασικούς γίγαντες; Πώς γίνεται ο μπακλαβάς… πίτα; Πόσο εύκολο είναι να “δέσεις” το κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα και φέτα; Ζητήσαμε από τον Κώστα Συντάκα, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Χυτήριο στον Άγιο Δημήτριο, να μας “πειράξει” πέντε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Και ιδού τα αποτελέσματα…


Κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα και φέτα σερβιρισμένο με χυλοπιτάκι

Υλικά για 4 άτομα
• Κοτόπουλο 1700 γρ
• Κρεμμύδι ξερό 1 μέτριου μεγέθους
• Λιαστή ντομάτα 100 γρ
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Ζωμό κοτόπουλο 2 λίτρα
• Χυλοπιτάκι φρέσκο 300 γρ

Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Στη συνέχεια κόβουμε το κοτόπουλο σε τέσσερα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού κάψει προσθέτουμε το κοτόπουλο, το οποίο πρώτα έχουμε αλατοπιπερώσει, ώστε να το θωρακίσουμε. Αφού πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας το φαγητό να σιγοβράσει. Στο τελευταίο 15λεπτο ρίχνουμε τη λιαστή ντομάτα και το χυλοπιτάκι. Τελειώνοντας προσθέτουμε τη φέτα και βάζουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 C) για 10 λεπτά.

Γίγαντες με σπανάκι και αρωματικά βότανα

Υλικά για 4 άτομα
• Γίγαντες Πρεσπών 500 γρ
• Φρέσκο καθαρισμένο σπανάκι 500 γρ
• Φρέσκο κρεμμυδάκι 3 τεμάχια
• Ξερό κρεμμύδι 1 τεμάχιο
• Δάφνη 1 φύλλο
• Μαϊντανός 15 γρ
• Άνηθος 15 γρ
• Μυρώνι 20 γρ
• Σέλινο 15 γρ
• Δυόσμο 10 φύλλα
• Γλυκάνισο λίγους σπόρους
• Ζωμό λαχανικών 1 λίτρο
• Ελαιόλαδο

Εκτέλεση 
Βάζουμε τους γίγαντες από βραδύς σε ένα γυάλινο μπολ να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα ρίχνουμε τα όσπρια σε καθαρό νερό προσθέτοντας το φύλλο δάφνης και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο το πλυμένο σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα αρωματικά τα οποία έχουμε πρώτα ψιλοκόψει. Στη συνέχεια σουρώνουμε τους γίγαντες και τους τοποθετούμε μαζί με το σπανάκι σε σκεύος μαγειρέματος όπου και συμπληρώνουμε το ζωμό λαχανικών. Περνάμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο (200 C), για περίπου 40-50 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα των οσπρίων, το σκεύος και τον φούρνο που χρησιμοποιούμε) Τέλος, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στα καρυκεύματα.

Ταλιατέλες με μανιτάρια, χλωρό κρεμμυδάκι και φρέσκο θυμάρι

Υλικά για 4 άτομα
• Ταλιατέλες 1 πακέτο
• Κρεμμυδάκι φρέσκο 2 τεμάχια
• Φρέσκο θυμάρι 2-3 κλωνάρια
• Μανιτάρια (άσπρα, πλευρώτους, πόρτο μπέλο) 120 γρ έκαστο
• Κρέμα γάλατος 70 γρ
• Μαϊντανός
• Σκόρδο 1 σκελίδα
• Κρασί λευκό 100 γρ
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Φρέσκο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση 
Πλένουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε ψιλές φέτες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο που έχει κάψει. Τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό και το φρέσκο θυμάρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφού εξατμιστεί ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Ταυτόχρονα σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά ανακατεύοντάς τα με μια πιρούνα. Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ώστε να αναμειχθούν με τη σάλτσα μανιταριών.

Πίτα μπακλαβά με γλυκιά κολοκύθα και ξηρούς καρπούς

Υλικά για 4 άτομα
• Κολοκύθα κόκκινη 1,5 κιλό – 2 κιλά
• Κρεμμύδι φρέσκο 3 τεμάχια
• Αμύγδαλο άσπρο 60 γρ
• Φουντούκι 60 γρ
• Καρύδι 60 γρ
• Μαύρη σταφίδα (προαιρετικά) 40 γρ
• Κουκουνάρι 40 γρ
• Βούτυρο 100 γρ
• Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
• Μοσχοκάρυδο 1 κουταλάκι του γλυκού
• Κόκκινο γλυκό πιπέρι ½ κουταλάκι του γλυκού
• Φύλλο μπακλαβά 6 φύλλα

Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο όπου προσθέτουμε την καθαρισμένη κολοκύθα και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα αφήνουμε μέχρι να τσιγαριστούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σε προθερμασμένο φούρνο (180 C) ψήνουμε το μείγμα. Στη συνέχεια καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγάνι χρησιμοποιώντας λίγο βούτυρο. Μόλις η κολοκύθα μαλακώσει προσθέτουμε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τη μουλιασμένη, σε κονιάκ, σταφίδα και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί για πίτες και βάζουμε στον πάτο 3 φύλλα μπακλαβά βουτυρώνοντας την κάθε επιφάνεια ξεχωριστά. Εναποθέτουμε τη γέμιση, γυρνάμε προς τα μέσα τα κομμάτια φύλλου που εξέχουν και καλύπτουμε με τα άλλα 3 φύλλα, τα οποία επίσης βουτυρώνουμε. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας, ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C.

Λαχανικά σχάρας με βινεγρέτ από ταχίνι και φρέσκο δυόσμο και χαλούμι

Υλικά για 4 άτομα
• Μελιτζάνα τσακώνικη 1 τεμάχιο
• Κολοκύθι 1 τεμάχιο
• Πιπεριές πολύχρωμες από 1 τεμάχιο
• Μανιτάρια άσπρα μεγάλα 4 τεμάχια
• Κρεμμυδάκια φρέσκα 4 τεμάχια
• Φινόκιο 2 τεμάχια
• Ελαιόλαδο
• Δυόσμος 5 φύλλα
• Τυρί Χαλούμι 160 γρ
• Αλάτι – πιπέρι
• Ταχίνι 50 γρ
• Νερό 25 ml
• Ξύδι από λευκό κρασί 20 ml

Εκτέλεση 
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε διάφορες φέτες. Τα μαρινάρουμε σε ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά στη σχάρα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε σε πιατέλα προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ψήνουμε το χαλούμι σε φέτες και το τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά. Τέλος ραντίζουμε με τη βινεγκρέτ από το ταχίνι.
Για τη βινεγκρέτ αναμειγνύουμε το ταχίνι με το νερό και το ξύδι και προσθέτουμε ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Comments

comments

About author