Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και σύμφωνα με την παράδοση θα φτιάξουμε, μαζί με τα παιδάκια μας, τα μικρά ψωμάκια με σταφίδες και γαρίφαλα για μάτια, τα λεγόμενα “Λαζαράκια”.
Τα έθιμο του λαού μας ήθελε αυτή τη μέρα μόνο τα κορίτσια, κρατώντας καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια, να περνούν από τα σπίτια και να τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου.
Τα κορίτσια λέγονται Λαζαρίνες και οι νοικοκυρές του σπιτιού άκουγαν τα κάλαντα και τους πρόσφεραν διάφορα καλούδια. Ξηρούς καρπούς, σταφίδες, φρούτα, χρήματα ή κάποιο άλλο φαγώσιμο.
Τα “Λαζαράκια” λοιπόν είναι και αυτά ένα έθιμο όπου φτιάχνουμε μικρά ψωμάκια και μέσα στη ζύμη τους βάζουμε μέλι, καρύδια ή σταφίδες και τα πλάθουμε σε σχήμα ανθρώπου. Κάνουμε δηλαδή το ομοίωμα του Λαζάρου.
Λέγανε πως εκείνη την ημέρα όποιος δε φτιάξει “Λαζαράκια” δε θα χορτάσει ψωμί στη διάρκεια της χρονιάς.
Τί λέτε λοιπόν θα τα φτιάξουμε σήμερα μαζί με τα μικρά μας;
“...Η συνταγή για τα Λαζαράκια:Στο internet θα βρείτε πολλές συνταγές και θα πάρετε πολλές πληροφορίες για έθιμα από όλη την Ελλάδα όπως βρήκαεδώ.
Φέτος λοιπόν που η κορούλα μου έχει μεγάλη χαρά όταν μαγειρεύουμε μαζί και ειδικά όταν “παίζουμε” με ζυμαράκια θα φτιάξουμε και εμείς τα Λαζαράκια.
Θα ακολουθήσω τη συνταγή της αγαπημένης μου Μαμάς Κουκουβάγιας που τα έφτιαξε πέρσι και μου φάνηκαν πολύ λαχταριστά.
Σας παραθέτω λοιπόν τη συνταγή της έτσι ακριβώς όπως την ανέβασε στο πολύ όμορφο blog της και με ξεσήκωσε!
Υλικά:
1 κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κούπες νερό στο οποίο έχουμε βράσει καναδυό ξυλάκια κανέλας
1 σακουλάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
Μετά φτιάχνουμε τα “ανθρωπάκια”, κάνουμε χεράκια σταυρωτά και βάζουμε γαρίφαλα ή σταφίδες για μάτια και στο ένωμα των χεριών.
Ελπίζω και τα δικά μας να γίνουν τόσο όμορφα και νόστιμα!
Υπόσχομαι να ανεβάσω τις δικές μας φώτο αργότερα…….
Δοκιμάστε τα και εσείς και να το διασκεδάσετε.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε και ………
stay tuned γιατί φτιάχνουμε και κουλουράκια της γιαγιάς αυτό το 2ήμερο αγοράστε υλικά και ετοιμαστείτε!!!!
Update: Έτοιμα και τα δικά μας και πραγματικά άξιζε τον κόπο.
Ψωμάκια αφράτα και μυρωδάτα με μια ελαφριά γλύκα.
Για τα χεράκια είχα βοηθό δίπλα μου…..
Μαζί τα βάλαμε στο ταψί και καρφώσαμε τα γαριφαλάκια……
Και όταν ψήθηκαν αν και μας φάνηκαν λίγο στρουμπουλά τα απολαύσαμε….
Και του χρόνου!
Θεανώ Κάπρου