Μαγειρέματα # 5:Φανουρόπιτα.

0

Την πίο νόστιμη Φανουρόπιτα την έφτιαχνε η νονά μου..(που δυστυχώς δεν ζεί πια).
Κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του Αγ.Φανουρίου την θυμάμαι με νοσταλγία και μυρίζω την κανέλα από την πίτα που μας έφτιαχνε…
Στις 27/8 γιορτάζουμε τον Αγ.Φανούριο, την πίτα όμως την φτιάχνουμε…

[sc:readmore]

την παραμονή της εορτής του και την προσφέρουμε στην εκκλησία.Κάθε πιστός προσφέρει κομμάτια από την δική του πίτα και παίρνει αν θέλει κομμάτι από τις πίτες των άλλων.
Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κάποια δουλειά, την υγεία σε κάποιο άρρωστο κ.α. Βεβαίως προτιμότερο θα ήταν τα κίνητρα και οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα αλλά μπορούμε να έχουμε και πνευματική ωφέλεια. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε εμείς την πίτα και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.
Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα, που φτιάχνεται και μοιράζεται στους πιστούς ως ευλογία.
Ας την φτιάξουμε και εμείς λοιπόν και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία.

Αν έχετε σκοπό να την φτιάξετε δοκιμάστε αυτή την εύκολη & νόστιμη συνταγή.Είναι εγγυημένη & δοκιμασμένη!

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
1 φλυτζάνι γεμάτο του τσαγιού ζάχαρη
3/4 του φλυτζανιού τσαγιού χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 φλυτζανιού τσαγιού κονιάκ
1/4 φλυτζανιού τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα, ή σουσάμι ή λίγο μέλι


Ψιλοκόβουμε τα καρύδια στο multi.
Παίρνουμε απο το αλεύρι μας 1 κουταλιά και αλευρώνουμε τις σταφίδες. Αυτό το κάνουμε ώστε όταν ψήνεται η πίτα μας και φουσκώνει, να μην κάθονται οι σταφίδες στον πάτο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα άλλο μπώλ ρίχνουμε το λάδι, το χυμό, το κονιάκ, το νερό και τη ζάχαρη. Με το μίξερ χτυπάμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα στερεά υλικά δηλ. αλεύρι, καρύδια και σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα μας θα είναι πιο πηκτό απο το μίγμα του κέηκ.
Σε ένα ταψί (Νο 30) λαδωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα λαδωμένη, βάζουμε το μίγμα και στρώνουμε να είναι παντού το ίδιο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Για να δούμε αν ψήθηκε κάνουμε το τέστ της οδοντογλυφίδας.
Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κοσκινίζουμε απο πάνω ζάχαρη άχνη.
Αν μας αρέσει το σουσάμι πασπαλίζουμε την πίτα μας πριν το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία!!!!!

*Αν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση,μοιραστείτε την!

[sc:telos]

Comments

comments

About author

No comments