Κολοκυθόπιτα με φτιαχτό φύλλο!

0
kolpit4
(για 8 κομμάτια σε ταψάκι τάρτας)

Υλικά 

για τη ζύμη 

1 ½ κούπα τσαγιού αλεύρι σκληρό
½ κούπα αλεύρι χωριάτικο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. τσίπουρο
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
νερό ζεστό όσο πάρει μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
αλεύρι επιπλέον ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

για τη γέμιση…

2 μεγάλα πράσινα κολοκύθια (700 γρ.)
300 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι ή πηρούνι
5-6 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κ. σ. ηλιόσπορους
1 πρέζα λευκό πιπέρι
λίγο σουσάμι

 

 Εκτέλεση 

Μέσα σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα αλεύρια με τη ζάχαρη και το αλάτι.
Κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε το τσίπουρο, το ελαιόλαδο και λίγο ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι πάνω-κάτω τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκύθια.
Τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα στύβουμε μέσα σε σουρωτήρι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, στύβουμε μια τελευταία φορά τα κολοκύθια.
Τα βάζουμε σε μπωλ και τα ανακατεύουμε με τη φέτα, το μαϊντανό, το πιπέρι και τους ηλιόσπορους. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας που θα ανοίξουμε το φύλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, φροντίζοντας το ένα από τα δύο ζυμαράκια να είναι λίγο πιο μεγάλο. Παίρνουμε το μεγαλύτερο ζυμαράκι και το ανοίγουμε με βέργα, σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί, ενώ πασπαλίζουμε συχνά με αλεύρι.
Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψάκι.
Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο παντού.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα παντού.
Ανοίγουμε και το 2ο φύλλο, λίγο μικρότερο αυτή τη φορά.
Το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση.
Λαδώνουμε καλά το φύλλο.
Φέρνουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο.
Λαδώνουμε τον κόθρο καλά.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο.
Τρώγεται ευχάριστα τόσο ζεστή, όσο και κρύα.

Tip: Στις ζύμες που δεν έχουν μαγιά, μπορούμε να προσθέσουμε ζεστό αντί για χλιαρό νερό. Βοηθάει το ζυμαράκι μας να μείνει μαλακό και ελαστικό και να ανοίξει πολύ εύκολα.

Δοκιμάστε τη! Γίνεται πεντανόστιμη!

Καλή εβδομάδα!

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το blog μικρή κουζίνα: Κολοκυθόπιτα με φτιαχτό φύλλο

http://mikrikouzina.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα

Comments

comments

About author

No comments