Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιδέες για να μη σε τρελάνουν οι μικροί μπόμπιρες – Κάντο, όπως η γιαγιά Σωσώ!

idees-apotigiagiaswswΕδώ, μιλάει η εμπειρία! Η γιαγιά Σωσώ με μότο την παροιμία «Του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί μου» ανέθρεψε όχι ένα ούτε δύο, αλλά έντεκα εγγόνια. Καθώς, ήταν πιο νέα και δεν είχε σκάσει ακόμη η νέα παρτίδα με εγγόνια, ήμουν η τυχερή που πέρασα τον περισσότερο χρόνο με τη γιαγιά, αφού η μητέρα μου δούλευε. Γι αυτό, άλλωστε, τη θεωρώ-θέλω-είναι μόνο δική μου. (Ζήλια ψώρα υπόλοιπα ξαδέρφια!)

Η αφορμή για αυτό το κείμενο δόθηκε χθες που μια φίλη, νέα μανούλα, τον επόμενο μήνα, θα επιστρέψει στη δουλειά της και θα αφήσει το μωράκι της στην ξαδέρφη της. Με φρίκη άρχισα να σκέφτομαι, τι θα κάνουν 3 μικρά τέρατα σε ένα σπίτι, και μετά αναλογίστηκα πως περνούσα με τη γιαγιά και τι κάναμε. Ακόμα και σήμερα, οι πιο έντονες στιγμές μου είναι με τη γιαγιά Σωσώ, ακόμα θυμάμαι εκείνη τη φορά που με κυνηγούσε με μια μυγοσκοτώστρα γιατί σιχαινόμουν το τυρί και το πετούσα από το μπαλκόνι!

 

Ο χρόνος με τη γιαγιά ή όποιο άτομο επιλέξεις να απασχολεί τα μικρά σου, πρέπει να είναι εκτός από διασκέδαση, και διδακτικός, πλούσιος σε εμπειρίες για τα πράγματα του κόσμου γύρω μας. Από να την βόλτα στην παιδική χαρά και να φτιάξουν μαζί κουλουράκια, μέχρι να δουν ντοκιμαντέρ και τις χειροτεχνίες, υπάρχουν άπειρες ιδέες για να απασχολήσεις τα παιδιά.

 

Η μεγάλη βόλτα

 

Ένας περίπατος στη θάλασσα, στο πάρκο ή ακόμα και για τις δουλειές που έχεις στο κέντρο μπορεί να μετατραπεί σε διασκέδαση για τα παιδιά. Το μυστικό είναι η συνενοχή. Κάνε τα βοηθούς σου, δώσε τους πρωτοβουλίες και μάθε τους χρήσιμες λεπτομέρειες μετακινήσεων. Μετά επιβράβευσε και τους δυο σας, με πορτοκαλάδα, παγωτό ή γιαούρτι σε κάποια κοντινή παιδική χαρά!

 

Μικροί σεφ

 

Κάντε μαζί κουλουράκια. Είναι απλό για το παιδί, καλλιεργούν τις λεγόμενες υψηλές επιδεξιότητες τους (αυτές που σχετίζονται με την ακρίβεια και την αίσθηση του λεπτεπίλεπτου) κι είναι το τέλειο δώρο-έκπληξη στη μαμά!

 

Συζητήστε – Στα πλαίσια που αυτό είναι εφικτό

 

Όταν ήμουν μικρή, η γιαγιά είχε την τάση να μου μαθαίνει τα πάντα σαν να έκανε μάθημα. Από τα χρηστικά μαθήματα ζωής, όπως πως πλένεται ένα πιάτο και γιατί δεν ξεχειλίζουμε με νερό τις γλάστρες, μέχρι τις υπαρξιακές απορίες «πού πάνε τα τζιτζίκια το χειμώνα, γιαγιά;» η φαντασία είναι το καλύτερο όπλο. Και η ηρεμία, Αυτό που σε σένα φαίνεται απλό στα μάτια ενός παιδιού φαντάζει βουνό, περίπλοκο και κάποιες φορές εξωγήινο. Μη διστάζεις να συζητάς μαζί τους. Οι ωραιότερες ατάκες που μένουν βγαίνουν από τέτοιες συζητήσεις.

 

Φτιάξτε ένα κάτι μαζί

 

Μα ένα πλεκτό σκουφάκι ή μία φουστίτσα, η προοπτική ότι κάνουν κάτι που δεν το έχει άλλος κανένας είναι σούπερ!

 

Δείτε τηλεόραση και παιδικά

 

Οι περισσότεροι αντικαθιστούν την τηλεόραση με τη νταντά. Δες μαζί τους εκπομπές και ντοκιμαντέρ που τα ενδιαφέρουν, ταινίες με ζώα ή κινούμενα σχέδια.

 

Βόλτα στο μουσείο

 

Δυστυχώς, στην παιδεία των Νεοελλήνων τα μουσεία δεν ήταν ούτε πρόκειται αν είναι άμεσα σε πρώτο πλάνο. Φρόντισε από μικρή ακόμα ηλικία, όπως των 4 – 5 χρονών να εξοικειώνονται τα μικρά με τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες. Μάθε τους και μάθε κι εσύ μαζί τους νέα πράγματα. Το κόλπο να μη σου βγει ξινή η βόλτα στο μουσείο είναι μια τσαντούλα με νερό, χαρτομάντιλα, κάποιο φρούτο, νεράκι ή χυμό.

 

Χάρτινες κατασκευές

 

Χαρτιά, εφημερίδες, κανσόν, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές και ό,τι άλλα είδη χειροτεχνίας έχεις είναι ιδανικά για να φτιάξετε από μικρά καράβια, λουλουδάκια, κολάζ, εικόνες και χαρτοπόλεμο μέχρι ένα κάδρο!

 

Χειροτεχνίες με υλικά κουζίνας

 

Τα μακαρόνια, οι φακές, τα όσπρια, τα μπαχαρικά ακόμα και ένα φυλλαράκι μαϊντανού μπορούν να είναι τα μέσα για να καλύψουν τα πιτσιρίκια τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

 

Το κουτί με τα παιχνίδια

 

Νομίζω δεν χρειάζεται επεξήγηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι κανόνες. Δεν τα πετάμε, δεν τα σπάμε και στο τέλος τα μαζεύουμε πάλι στη θέση τους!

 

Παραμύθια

 

Είτε ένα βιβλίο με εικόνες είτε μια φανταστική ιστορία ή ακόμα ιστορίες από το παρελθόν της γιαγιάς του στιλ «Γιατί σταμάτησα να οδηγώ; Πηγαίναμε στο εξοχικό…και μπλα μπλα μπλα….και τράκαρα ένα γάϊδαρο» είναι οι γνωστοί δοκιμασμένοι τρόποι.

 

Παίξτε

 

Αν όχι μαζί τους με τα παιχνίδια που παίζουν, υποδυθείτε ρόλους. Για παράδειγμα, με τη γιαγιά Σωσώ παίζαμε την κομμώτρια και της βάζαμε στα μαλλιά από τσιμπιδάκια και μαντήλια μέχρι μανταλάκια! Άλλο παιχνίδι που παίζαμε ήταν η βόλτα με τις συμπεθέρες. Στην ώρα του κουτσομπολιού που έρχονταν οι κανονικές συμπεθέρες συμμετείχαμε κανονικότατα, όχι με καφέ αλλά με κακάο. Επίσης, οι Ινδιάνοι ήταν άλλο αγαπημένο όπου στήναμε σεντόνια ανάμεσα στους καναπέδες σαν τέντες.

 

Επιτραπέζια παιχνίδια

 

Από παιχνίδια μνήμης και το φιδάκι μέχρι σκάκι και ξερή, έχει πλάκα. Αν έχεις αντοχές, το κουκλοθέατρο είναι πάντα μια καλή λύση.

 

Οι ιδέες δεν έχουν τέλος. Προμηθεύσου πλαστελίνες, παιχνίδια, υπομονή και κέφι, και θα δεις ότι η ώρα σου με τα μικρά θα περάσει σαν νερό. Βασική προϋπόθεση; Να τα αντιμετωπίζεις σαν «μεγάλους» κι όχι μωρά. Γι αυτό το σκοπό είναι οι μαμάδες!

Joytv.gr

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μουσείο Πειραμάτων – Κυριακάτικα εργαστήρια 2024 για μικρούς επιστήμονες

Το Μουσείο Πειραμάτων υποδέχεται το 2024 με τα αγαπημένα κυριακάτικα εργαστήρια των μικρών επιστημόνων! Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου οι επιστήμες γίνονται παιχνίδι και τα πειράματα φέρνουν...

Ανακαλείται πασίγνωστη παιδική σοκολάτα από τα σούπερ μάρκετ από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, σε μια έκτακτη ανακοίνωση, ανακάλεσε πασίγνωστα σοκολατένια αυγά από την αγορά. Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μετά από αναφορά καταναλωτή, διαπιστώθηκε στα Kinder Bueno Eggs...

Mondelez: Ανακαλείται παρτίδα Toblerone

Σε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων της σοκολάτας Toblerone 100 γρ. με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα, προχώρησε  η Mondelez Ελλάς, καθώς δεν υπάρχει...

Xριστουγεννιάτικη αγορά Βιβλίου 7-10 Δεκεμβρίου

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ δίνουν γιορτινό «παρών» στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar...

Santa Claus Kingdom – Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας ανοίγει τις πόρτες του στις 2 Δεκέμβρη

Santa Claus Kingdom - Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας Εσύ ήξερες ότι στο Santa Claus Kingdom, θα βρείς το μεγαλύτερο χωριό του Άγιου Βασίλη;...

Δανάη Μιχαλάκη – Γιώργος Παπαγεωργίου: Οι ευχές για τη γέννηση της κόρης τους

Γονείς για πρώτη φορά έγιναν πριν μια εβδομάδα ακριβώς ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Δανάη Μιχαλάκη. Οι δυο ταλαντούχοι ηθοποιοί, δύο χρόνια μετά τον...

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντιβηχικό σιρόπι – Ποιο είναι

Tην ανάκληση της παρτίδας 2013 (ημ/νια λήξης 11/2026) του φαρμακευτικού προϊόντος SIVAL-B SYR (7,5+5,0) MG/5ML FLx120ML (ΓΥΑΛ.ΦΙΑΛ), λόγω σφάλματος στην ταινία γνησιότητας. Η παρούσα...

Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου – Ένα παιδί νεκρό

Τραγωδία στις Σέρρες με ένα 11χρονο παιδί νεκρό μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12). Μιλώντας...

Τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά μελομακάρονα

Γλυκές μπουκιές με άρωμα Χριστουγέννων. Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. Ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο αναμειγνύονται...

Γέννησε η Μαίρη Συνατσάκη. Να της ζήσει! – Tι αποκάλυψε ο μαιευτήρας της

Η Μαίρη Συνατσάκη γέννησε πριν από λίγες ώρες, καρπός του έρωτά της με τον Ίαν Στρατή. “Είναι ψύχραιμη και συγκινημένη και ήδη έχει αρχίσει να...
Error decoding the Instagram API json